Museum i nye klæ’r

Københavns Museum slår efter nytår dørene op til en totaloplevelse, hvor du kan rejse gennem byens historie. Af Flemming Sugmann. red@lokala …


Københavns Museum slår efter nytår dørene op til en totaloplevelse, hvor du kan rejse gennem byens historie.

Af Flemming Sugmann.

red@lokalavisen-va.dk.

 

Tidligere var bygningen i Stormgade 18 hjemsted for Overformynderiet, Børneværnet og Sundhedsplejerskerne. Og fra omkring 1965 synonym for Københavns Kommunes Boligudlejning, hvor tusindvis af københavnere har lejet en lejlighed og siden købt den til andel, da kommunen videresolgte sine lejemål.

Men nu er de historiske bygninger nyt hjemsted for Københavns Museum, og det i splinternye klæder.

For når museet efter nytår slår dørene op til sit nye domicil, bliver det med en helt anderledes totaloplevelse: Et rum, der byder på et sanseligt kort over København, 3D modeller af byens huse, og en film, der udfolder hovedstadens udvikling fra istid til nutid. Alt sammen sponsoreret af A.P. Møller Fonden med en donation på 14,9 millioner kroner.

I de nye udstillinger får publikum mulighed for at foretage en rejse gennem byens historie. En helt central del af de nye udstillinger bliver ’Københavnermodellen’ – et udstillingsrum, som skaber overblik over de nedslag i tid og sted, der møder gæsterne i de andre udstillingsrum.

 

Interaktiv pendant

By-modellen er både konkret og digital. Historien vil blive fortalt gennem et 2D-gulvkort i skala 1:2000, der viser hele København, som den ser ud nu; en film, der projekteres på alle vægge; og 3D-modeller af udvalgte bygninger i skala 1:200.

Det fysiske kort over København, der bliver en del af gulvet i rummet, skabes i dybdegraveret stål, som giver en anderledes og sanselig oplevelse af byens gader og pladser. Og museets gæster vil få mulighed for at gå på byen, mærke den – og endda tage aftryk af den.

Indbygget lys og projektioner på kortet vil vise områdets geografiske udvikling siden sidste istid, Københavns vækst, vandet og havnens betydning for byen, de store brande, infrastruktur, rekreative områder – og meget mere.

Langs væggene vil man kunne berøre og sanse nøjagtige 3D-modeller af nogle af Københavns ikoniske bygninger i skala 1:200. Ud for hver 3D model vil en projektion vise hvordan den enkel­te bygning blev til – og hvordan den og området omkring den forandrede sig gennem tiden.

Kommentarer

1